lördag 10 juli 2010

Hemarbete

Varaktigheten hos en knivs skärpa beror i huvudsak på fyra faktorer: stålkvalitén, hårdheten, eggens utformning samt dess användningsområde. Testa hur vass kniven är genom att dra eggen lätt på en nagel. Suger eggen fast är kniven vass nog, men om den glider iväg måste den vässas. När en kniv blivit slö har kilformen rundats av så pass att man måste återställa denna för att kniven ska skära igen. Det finns både enkla och avancerade, beprövade och nya metoder att få till skärpan. Min favorit är det keramiska brynet. Ett konstgjort bryne bestående av syntetiska safirer (samma arbetsområde som arkansasbrynet.) Används torrt. Finns i tre grovlekar där det grövsta (svarta) är mest användbart för allroundbruk. Avverkar långsamt men lämnar en mycket vass egg. Finns i många former, de fingerlånga s.k "dog bones" är vad jag brukar använda.

/NN

7 kommentarer:

  1. din sjuka jävel, jag anmäler

    SvaraRadera
  2. Bateman is back!!!!!

    SvaraRadera
  3. Fan, lägg ner.

    SvaraRadera
  4. Hörde om den här i dag. Bättre än vad jag kunnat drömma om. Bateman is indeed back!

    SvaraRadera
  5. Sjuk sjuk sjuk

    SvaraRadera